Monday, July 26, 2010

INTEGRASI NASIONAL MEMERLUKAN PERGORBANAN

Saya ingin memberi sedikit komen dan pandangan terhadap rencana oleh Dr Redhuan Tee Abdullah yang bertajuk INTERGRASI NASIONAL MEMERLUKAN PENGORBANAN dalam Mingguan Malaysia yang bertarikh 20.12.2009.
Apa yang diperkatakan oleh saudara Redhuan Tee mengenai Majoriti Persatuan-Persatuan Cina yang berpengaruh langsung tidak setuju dengan apa jua tindakan dan usaha Kerajaan dalam memperbaiki Kedudukan Bahasa Melayu di Sekolah Cina - Itu adalah salah tanggapan saudara!! Kerana tujuan dan motif mengekalkan Sekolah Cina dan Tamil harus diambil kira, Bahasa ibunda tidak harus diketepikan langsung.. Saudara harus tahu betapa peri mustahaknya mempelajari Bahasa Ibunda iaitu Cina dan Tamil. Tahukah saudara zaman telah berubah, kini majoriti negara telah bertukar haluan dan beralih pandang ke Cina dan India. Kenapa kita harus mengenepikan seruan PM supaya kaum lain mempelajari Bahasa Cina. Walaupun Bahasa Resmi iaitu Bahasa Malaysia tidak boleh diketepikan, malah saya mendapati rata-rata Sekolah Cina dan Tamil mengambil berat terhadap Bahasa Malaysia, ianya juga bermula sejak di Kelas Tadika lagi.
Untuk pengetahuan saudara, Memperkasakan Bahasa Malaysia sejak bangku sekolah bukan lah salah satu caranya dapat mengintegrasikan rakyat berbilang kaum. begitu juga penguasaan Bahasa Malaysia setiap pelajar tidak menjamin kejayaan integrasi tersebut.Pokok pangkalnya setiap rakyat Malaysia harus mengubah mind set - MALAYSIA ADALAH NEGARA KU dan 5 RUKUN NEGARA harus difahami dengan mendalam secara jujur dan ikhlas diguna pakai untuk hidup seharian.
Cadangan penambahan masa pembelajaran untuk subjek Bahasa Malaysia dan penambahan subjek Malaysia Negaraku adalah lebih baik, tetapi ianya memerlukan kajian yang mendalam memandangkan subjek Malaysia Negaraku dalam Bahasa Ibunda tidak menjejaskan Prestasi motifnya.
Jangan kita hanya melihat orang lain tidak menjalankan kajian, saudara kena tanya diri sendiri adakah saudara juga tidak kjurang samanya dengan mereka. Kerana setiap permasalahan dan tajuk harus ada kajian teliti dan mendalam secara keseluyruhan bukan hanya berdasarkan kepada segelintir sahaja. Kita harus berpegang kepada keputusan majoriti bukan keputusan segolongan kecil sahaja. Saya menafikan bahawa Prestasi Bahasa Malaysia dari segi penggunaan harian dan keputusan peperiksaan semua peringkat di Sekolah Cina dan India MEROSOT. Jangan kita ambil perbandingan awal Tahun 60an dan 70an. kerana pembelajaran di era tersebut saya memperlihatkan majoriti pelajar kekok bertutur Bahasa Melayu dan peratusan kelulusan peperiksaan amat rendah berbanding dengan pelajar zaman mellinium. Prestasi pelajar Sekolah Cina dan India kini boleh dianggap jauh lebih baik. Kini terdapat pembaca berita, para artis dan pelakon Cina dan India yang fasih bertutur Bahasa Malaysia/Melayu.
Sebenarnya Intergrasi Nasional rakyat Malaysia bukan masalah pelajar-pelajar tidak fasih bertutur Bahasa Malaysia/Melayu, tetapi pengorbanan Kerajaan harus jujur dan ikhlas dalam memperkasakan Bahasa Malaysia/Melayu sebagai Bahasa Resmi negara kita. Adakah pihak kerajaan acap kali merombak dan mengubah corak jentera pemerintahan dari peringkat Bawahan sehinggalah Atasan. Apa yang kita perlihatkan hanya intergrasi diperingkat atasan sahaja iaitu mengekalkan kuota para Menteri-menteri dan Timbalannya sahaja. Bagaimanakah dengan jawatan selepas daripada itu adakah kuota diutamakan? Ianya tidak mencerminkan Intergrasi nasional sebenarnya. Sama ada saudara tahu atau tidak perlu tahu, jelajah lah ke seluruh pelusuk negara dan buat kajian terhadap Kaki tangan awam diperingkat Kerajaan Tempatan, Negeri dan Pusat - TIDAK ADA SATU PEJABAT PUN YANG MENCERMINKAN CIRI CIRI INTERGRASI NASIONAL SEBENAR dan tidak mencorak pun IMALAYSIA. Itu sebabnya saya ingin memberi penekanan bahawa Kerajaan lah yang memikul beban secara jujur dan ikhlas dalam memperkasakan Intergrasi Nasional dan bukannya memperkayakan ilmu dan penguasaan Bahasa Malaysia/Melayu dapat menjamin impian Kerajaan mengintergrasikan rakyat.
Kenapa saudara membandingkan warganegara luar dan anal-anak saudara yang fasih Bahasa Malaysia/Melayu sebelum menjejaki alam persekolahan. Tahukah saudara perbezaan suasana jauh berlainan. Tahukah saudara betapa ramainya rakyat bukan Melayu yang dapat menguasai Bahasa malaysia/Melayu lebih baik daripada Rakyat Melayu? Saudara adalah salah seorang daripadanya. Kini ramai sekali pelajar-pelajar Bukan Melayu yang menghadiri kelas-kelas tambahan bertujuan untuk menguasai Bahasa Malaysia/Melayu. Cuba kita buat perbandingan para Menteri Bukan Melayu zaman dulu dengan kini. Bagaimana???? Buat kajian menyeluruh. Tahukah saudara, peratusan pelajar-pelajar Bukan Melayu di Bandar menguasai Bahasa Malaysia/Melayu lebih baik daripada pelajar luar Bandar? Adakah mendapat kelulusan yang cemerlang Bahasa Malaysia/Melayu menjamin diberi biasiswa dan berkhidmat dalam Jabatan Kerajaan? Sebagaimana yang diperkatakan oleh saudara?
Bagi saya mungkin tidak berkelulusan tinggi, sekadar STPM tahun 1970an dalam aliran Sekolah Melayu dan berkhidmat dalam Jabatan Kerajaan, berpengalaman dan menjelajah seluruh negara. Apa yang tidak pernah saya lihat dan tahu, mana salah silapnya. Bagi saya Kerajaan Pemerintah tidak serius dan tidak jujur serta ikhlas dalam mengintergrasikan rakyat. Jangan kita hanya mempertikaikan sistem pembelajaran sahaja, kita harus mencari satu resolusi yang situasi menang menang yang berkesan untuk mengintergrasikan rakyat.
Saya telah banyak menghadiri forum-forum dan memberi ceramah-ceramah serta komen-komen dikalayak ramai mengenai halatuju INTERGRASI RAKYAT. Ianya tidak akan tercapai, kalau kerajaan tidak tegas.Saya memberi penekanan betapa pentingnya Intergrasi Rakyat Anggapan Rakyat Bukan Melayu amat jelas, dengan adanya diskriminasi menjawat jawatan dalam Kerajaan telah menambahkan jurangnya. kenapa dibiarkan Rakyat Melayu lebih bekerja kepada Kerajaan dan Rakyat Cina serta India
dalam swasta? Bukan kerana mereka ini tidak bijak atau tidak mnempunyai kelulusan yang baik.
Cuba kita lihat tentang Parti Kerajaan yang memerintah, BN hanya berkahwin dengan Parti-PARTI Komponen yang lain semasa dalam Pilihanraya sahaja, selepas itu masing masing berjuang menjaga hak-hak dan kepentingan masing masing, begitu juga dengan Parti Pakatan Rakyat, sama sahaja.
Saudara harus faham tentang ketidak setujuan rakyat Bukan Melayu dalam menghakiskan sekolah Vernakular, Bahasa Ibunda harus dipelihara, Rakyat Malaysia kita tidak boleh disamakan dengan negara jiran seperti Indonesia, Thailand dan Filipina kerana negara tersebut kerana lebih 90% rakyatnya satu kaum.
Untuk mendaulatkan Bahasa Malaysia adalah tanggungjawap setiap rakyat dan tidak ada cacat cela mengujudkan lebih banyak IPTS kerana pihak Kerajaan hanya menghadpkan pengambilan pelajar IPTA. Tahukah saudara berapa ramai pelajar pelajar bukan Melayu yang memperolehi keputusan-keputusan yang jauh lebih baik daripada pelajar Melayu yang tidak dapat memasuki IPTA??????? Saudara TAHU tetapi ........ Saya ingin bagi contoh Pelajar Bukan Melayu yang memperolihi 10A atau lebih tak layak ke IPTA, wahal pelajar Melayu yang memperolihi 4-5A sahaja sudah cukup layak. Ingin saya tegas disini saya bukan nak pertikaikan Hak hak keistimewaan Melayu sebagaimana yang termaktub dalam Perlembagaan Malaysia, akan tetapi saudara yang mencadangkan pihak Kerajaan supaya menghadkan pembukaan IPTS. Kalau pelajar yang memperolihi 10A itu tak layak masuk IPTA, ini bermakna kecermelangan pelajar-pelajar tersebut yang mana mereka bertungkus lumus itu sia sia sahaja. Apakah perasaan Saudara sekiranya saudara adalah salah seorang daripadanya?????? Tahukah saudara ijazah keluaran IPTS adalah lebih baik daripada keluaran IPTA? Kenapa ini boleh terjadi... Saudara kena tepok dada dan tanya ....Apa perlunya sistem kuota kalau kualitinya tidak diberatkan.
Serangan bertalu talu terhadap saudara, dimana saudara menyatakan mereka yang tidak dapat menguasai Bahasa Malaysia/Melayu itu TIDAK ADA SEMANGAT PATRIOTIK. Tahukah saudara bahawa Cintakan Negara kita Malaysia dan Hidup berdasarkan kepada RUKUN NEGARA telah ada disanubari setiap rakyat yang bergelar Warganegara Malaysia. Tahukah kenapa pandangan saudara itu tidak tepat? Biarkan saya ungkapkan kepada saudara bahawa saudara hanya pandang pada satu sudut sahaja tetapi tidak menyeluruh lebih tepat sekali kalau saya katakan bahawa AGAMA lah yang sentiasa membeza-bezakan antara manusia dan agama lah yang menjadi batu penghalang dalam mengasimilasikan Rakyat Malaysia dan bukan kerana kurang atau tidak fasih Berbahasa Malaysia/Melayu.
Apakah perasaan saya sebagai seorang yang berbangsa Cina berstatus Warganegara Malaysia atau saudara sendiri dengan memiliki Dokumen perjalanan dan melawat Negara China.Adakah saya atau saudara dianggap Orang Cina atau Malaysia? Mereka rakyat Negara China menganggap saya dan saudara adalah Rakyat MALAYSIA, begitu juga dengan SAMY VELU pergi ke India. Kenapa..... kenapa.... Setiba sahaja saya ke Malaysia, saya di gelar CINA kenapa bukannya MALAYSIAN. Begitu juga saudara yang dikelasifikasikan sebagai CINA MUSLIM, kenapa perkataan CINA ujud lagi??? Jadi kayu pengukur sama ada pencapaian Intergrasi Nasional itu terletak kepada usaha Kerajaan semata-mata. Pandangan saya rakyat bukan Melayu kini sudah banyak berubah dan akan berubah demi mencorakkan Kemalaysian Rakyat kita.
Sebagai Pemimpin dalam Pertubuhan Badan Bukan Kerajaan, berbagai-bagai liku-liku saya tempohi dalam penghidupan harian saya sejak kecil hingga melebehi setengah abad, sudah cukup untuk saya mengetahui dan melihat dengan sejelas jelasnya serta tahu apakah akan terjadi dengan rakyat negara kita masa akan datang. Kerajaan harus mencari sebab musabab dan mengorak langkah dalam kesukaran mengintergrasikan rakyat. Saya ingin memberi pandangan secara ikhlas, jujur dan suci hati, tanpa ada niat buruk tetapi saya mahu melihat negara kita MALAYSIA yang aman dan damai serta makmur dalam keadaan BERSATU. Kerajaan kita mengamalkan sistem pemerintahan yang bercorak KEMALAYSIAN.Selagi adanya Rakyat kelas PERTAMA dan KEDUA, selagi itu lah KEMALAYSIAN tidak akan tercapai. Tanpa kita menyentuh hak hak Keistimewaan Rakyat Melayu. Biarlah Kerajaan bertindak seimbang dan saksama demi menyangkal presepsi rakyat terhadap sistem pentadbiran Kerajaan.
Untuk maklumat saudara Rakyat Bukan Melayu adalah tetap Rakyat Malaysia bercucu cicit dan seterusnya, Kerajaan kena berpaksikan sistem pentadbiran yang adil, saksama serta ikhlas dalam melayan masalah RAKYAT MALAYSIA
Kesimpulannya, rencana saudara itu ada berat sebelah dan tidak jujur daripada saudara, Kalau mahu mengujudkan BANGSA MALAYSIA, saudara masih ada pembayang dan melindungi berbagai-bagai isu yang harus dibawa berbincang atau paparan umum. Tidak keterlalulan kalau saya katakan bahawa rencana saudara itu lebih kepada menyerang Persatuan-Persatuan Cina dan Parti Politik Cina yang berjuang untuk mengekalkan SJK C dan SMJK C. Pada pandangan saudara mereka itu tidak PATRIOTIK. Memang tidak dapat dinafikan bahawa fakta sejarah menjadikan jurang ektnik rakyat dan kesukaran untuk mengintergrasikannya, bak kata pepatah MELENTUR BULUH BIAR DARI REBUNGNYA.
Saya anak MALAYSIA yang sentiasa perihatian, asalkan ianya dikatakan MALAYSIA, Saya tidak mahu melihat satu tahap yang membimbangkan pada masa kini dan selama-lamanya...... CARI SATU PETUA untuk kebaikan. Sekian.........

No comments:

Post a Comment